Hogyan működik a Clearing?

 

A Clearing technikák sorát foglalja magába, amikkel – különböző instrukciókon keresztül – bizonyos feladatokat adok neked (arra kérlek, hogy eltűnődj, elgondolkozz, kontempláljKíváncsi vagy, mi a kontempláció?
A választ megtalálod a Megvilágosodás Intenzív technikájának leírásában
’A LÉNYEG’ » ’A technika’ menüpontban.
* azon a dolgon, amivel kapcsolatban változtatni szeretnél), majd ezután elmondod nekem, mi jelent meg benned a dologgal kapcsolatban, mi az, amit tettél, mit figyeltél meg magadon, milyen felismerésre jutottál, stb. Gyakran újra meg újra elismétlem ugyanazt az instrukciót, lehetőséget adva ezzel, hogy még jobban elmélyedj a témában, és egyre mélyebb szinten kibonthasd azt.

Néhány példa az ilyen instrukciókra:

 • „Mondj nekem valamit önmagadról és a .................-ről.” (A pontozott részre az általad megnevezett téma kerül.)
 • „Mondd el nekem, hogyan akarod, hogy szeressenek/hogyan akarsz szeretni másokat.”
 • „Mondj nekem valamit önmagadról, amit úgy gondolsz, mások nem értenek meg.”

Az én feladatom az, hogy a teljes és töretlen figyelmemet és a tudatosságomat adjam neked a belső keresésedhez, kutató munkádhoz; az elméd ellenében szilárdan rajta tartsalak a feladaton, a kérdéseimmel és instrukcióimmal a kibontakozás irányába terelgesselek, és a lehető legteljesebben megértsem és befogadjam mindazt, amire mindeközben jutsz és elmondasz nekem. Ez több, mint egyszerű meghallgatás. Az én figyelmemen, elfogadásomon és megértésemen keresztül érted meg te is, ami benned van, és jutsz el a saját megoldásaidhoz. Számomra ez egy meditáció, nagyon sokszor egy gondolatok nélküli áramlás, kapcsolódás a velem szemben ülőhöz.

A Clearing két része

A Problématisztázás kifejezetten arra irányul, hogy oldja egy meglévő probléma feszültségeit. A feszültség megszűnésével vagy csökkenésével sok esetben maga a probléma is megoldódik. A probléma lehet egy szeretett személy elvesztése, kapcsolati nehézségek vagy az életben előforduló olyan események, amik valamilyen indulatot, stresszt, feszültséget váltanak ki, és maguktól nem oldódnak meg. A Problématisztázás a legtöbb esetben a lehető legrövidebb ideig tart, rendszerint egy–öt tisztító ülés (angolul: Clearing session).

A tisztító ülések hossza 2 óra – ellentétben a diádcsoportA diádcsoport Charles Bernernek a Clearingben használt kontemplatív kommunikációs technikájának és a tisztító kommunikációs ciklusnak a csoportos alkalmazása – akárcsak a Megvilágosodás Intenzív.** 40 perces foglalkozásaival.

A Problématisztázás hosszú távú terápiában és önfejlesztésben is jól használható. Ekkor behatároljuk és felfedezzük a valódi okokat, és szabaddá tesszük a problémák által addig tartósan lekötött figyelmet. A problémák a folyamat során – önfegyelem és kitartás gyakorlásával – lépésről lépésre megoldandó feladatokká alakulnak át.

Az Elmetisztítás célja képességnövekedés és egy nagyobb személyes szabadság elérése. Ez azzal történik meg, hogy a mentális állapotaidnak az irányítójává, egészen pontosan a forrásává válsz; forrásként, kiinduló pontként pedig nem úgy érzel és cselekszel, mint aki az áldozata ezeknek.

Ki ne szeretne ezen változtatni? Te hogy vagy vele?

Aki például hajlamos a pesszimizmusra, megtanulhatja, hogyan legyen vagy pesszimista, vagy optimista, vagy egyik sem; aki tehetetlenségtől szenved, megtanulhatja, hogyan legyen vagy tehetetlen, vagy erőtől kirobbanó, vagy egyik sem; aki önbizalomhiányos, megtanulhatja, hogyan legyen vagy önbizalomhiányos, vagy rámenős, vagy egyik sem; és így tovább. Első hallásra vonzónak tűnhet annak az állapotnak az ellentéte, amiben éppen benne vagy és amin nem tudsz változtatni, ám ha az ellentétében rögzülsz, ugyanúgy egy rögzült mentális nézőpontból cselekszel tovább, mint korábban, csak most a korábbi ellentétéből – a rögzültség miatt ez szintén nem szabadság, és egy idő után ugyanúgy terhessé válik.

Életfogytig belső győzködés? Felejtsd el!

Az Elmetisztítással nem a nem kívánt attitűd, állapot másikra lecserélése a cél, vagy az ellentétének a felvétele – ahogy ez a terápiás módszerek egyik-másikában (pl. az NLP-ben vagy pozitív gondolkodásban) „megoldásként” szokásos –, hanem hogy bármilyen attitűdöt/állapotot fel tudjál venni, vagy éppen semmilyen attitűdben/állapotban ne legyél benne, és ezt minden belső győzködés, önszuggerálás, ráhatás, közvetítő eszköz és köztesség, külső behatás nélkül, pusztán a saját döntéseddel meg tudd tenni. Mivel ebben az esetben nem rögzült pszichológiai mintákból cselekszel, így természetszerűleg megfelelő válaszokat tudsz adni élethelyzetekre.

Az Elmetisztítás lépései

Elmetisztítás során a figyelem irányulhat a teljes elme tisztítására, vagy az elmének csupán egy-két olyan olyan részére, amely többé-kevésbé gondot okoz.

A folyamat több lépésből áll. Minden lépésnek megvan a maga célja, és minden lépésnél vannak bizonyos feltételek, amiknek teljesülniük kell ahhoz, hogy a következő lépésre tovább lehessen lépni. Ezek a lépések a következők:
 1. A nem kívánt attitűdök, állapotok és ezek ellentétének megkeresése, meghatározása.
 2. Az ellentétes attitűdök (attitűdpárok) szabad elhatározásból történő felvétele, ennek képessége. (Többnyire ez a lépés tart a legtovább.)
 3. Az attitűd céljának megkeresése: mi a célod a használatával, mit akarsz elérni vele, ill. mit akarsz elkerülni vele? Mi a hasznod belőle?
 4. Az attitűdbe csomagolt üzenet megtalálása és kommunikálása, ennek gyakorlása.

Az üzenet, amit magadról másokkal közölni próbálsz

Minden egyes állapot mögött kivétel nélkül valamilyen üzenet rejtőzik. A cél, hogy az üzenet célba juttatásához ne legyen szükséged attitűd használatára, mivel az attitűdök téves megoldások az elmében, és nem adnak valódi megoldást a problémákra. Amint sikerül megtalálni ezt az üzenetet, és képes vagy az üzenetet szabadon közölni, „átadni”, kommunikálni attitűd nélkül, feloldódik az addigi gépiesség, és képes leszel szabadon választani, ill. elengedni az állapotot. Ez a kulcs ahhoz, hogy a továbbiakban ne legyél érdekelt az attitűd újrateremtésében és használatában.

Már ennyit elérni is jelentősen kihat az életedre

Az Elmetisztító gyakorlatok sikerességének előfeltétele, hogy képes és hajlandó légy az elmédben lévő különböző benyomásokat észrevenni, megfigyelni, közöttük különbséget tenni, és visszatartások nélkül beszámolni róluk. Ezt akkor tudod megtenni, ha:
 1. képes vagy segítséget elfogadni;
 2. képes vagy valódi kommunikációra, és képes vagy szabadon, könnyen beszélni önmagadról, az életed bármely területéről;
 3. az életed mentes a gondoktól annyira, hogy a figyelmedet nem viszi el semmi az elmetisztítástól; végül ha
 4. nem terhel bűntudat (a bűntudat az elme kötőanyaga! – így hiába lenne sikeres az Elmetisztítás, ha bűntudat van benned, előbb-utóbb megint visszafogod magad, és visszaáll a régi rend).

Előfordul, hogy valaki olyan jó képességű, hogy azonnal nekikezdhet az Elmetisztításnak, ám többnyire az a helyzet, hogy van, aki könnyen kommunikál, de talán bűntudata van valami miatt; van, akit nem terhel bűntudat és képes valódi kommunikációra, ám gondjai vannak az életben, amik elviszik a figyelmét; van, akinek talán minimális gondjai vannak az életben, és látszólag nagyon együttműködő, ám mégsincs jelen, és nem valódi a kommunikációja. Ezekben az esetekben más Clearing technikákkal megerősítjük ezeket a területeket, és csak azután térünk rá a tényleges Elmetisztításra.

Probléma = célok + a célok útjában álló akadályok
(azaz, amit az ego mond a céljaink eléréséről)

Nem árt, ha azt is tudod, mit akarsz, mit vársz az élettől, mert ez mind a Problématisztázást, mind pedig az Elmetisztítást könnyebbé teszi. A tudatalatti tele van rejtett célokkal, ami feszültséget okoz és neurotikus viselkedésbe hajszol. A feszültség és a belső konfliktus a nem-tudatos célok következménye. Így ha a céljaid nem teljesen világosak és egyértelműek számodra, akkor Céltisztázást csinálunk, ami a már meglévő sok száz vagy akár sok ezer nem tudatos és a háttérben rejtőző célod közül kiemeli, letisztázza és tudatosítja azokat az alapvető célokat, amik valóban a céljaid, igazán rólad szólnak és belőled jönnek. Ez a technika teljesen más megközelítéssel dolgozik, mint a szokásos „jelöljünk ki célokat, és nézzük meg, hogyan tudjuk megvalósítani őket” módszerek.

Megkeressük a céljaid útjában álló akadályokat is, és hogy mit tehetsz, hogy túljuss ezeken az akadályokon. Ha ezzel megvagy, ha a céljaid tudatosak, az életed egy határozott irányt vesz, mivel nem fogsz nem-tudatos, egymással ütköző és széttartó célok elérésével próbálkozni, illetve olyan akadályokon próbálni túljutni, amik nem is igazán akadályok (hisz nem abba az irányba tartasz).

Boldogság: ismert célok előtt álló akadályok leküzdésének következménye!

Kérj tőlem időpontot ingyenes felmérő konzultációra,
hívj a 06 (70) 365-8476-os számon, keress meg a Skype-on (leelahu),
vagy hívjad Nadzsal Idát.


 1. Kíváncsi vagy, mi a kontempláció? A választ megtalálod a Megvilágosodás Intenzív technikájának leírásában ’A LÉNYEG’ » ’A technika’ menüpontban.
 2. A diádcsoport Charles Bernernek a Clearingben használt kontemplatív kommunikációs technikájának és a tisztító kommunikációs ciklusnak a csoportos alkalmazása – akárcsak a Megvilágosodás Intenzív.