A megvilágosodáshoz vezető út szakaszai

 

Gyorsabban vagy lassabban, ám ezeken a szakaszokon minden világi vagy szerzetes kereső keresztülhalad, bármelyik iskolának bármilyen módszerét is használja, legyen az tradicionális, a társadalomból kivonuló egyéni vagy modern hétvégi csoportos módszer – amennyiben az képes a megvilágosodás, közvetlen tapasztalás számára leginkább kedvező állapot és külső körülmények megteremtésében. Megvilágosodás Intenzíven, köszönhetően a folyamat gyorsaságának, ezek a szakaszok jól megfigyelhetők a résztvevőknél, ám ha otthon egyedül meditálsz, az első három szakasz jellegzetességei ott is megjelennek, csupán nem különülnek el egymástól annyira világosan, mint egy Intenzíven.

 

Első szakasz: válaszadás

A kezdeti reakció a „Ki vagyok én?” kontemplációra a válaszadás. A talány megfejtése az, hogy nincsenek helyes vagy helytelen válaszok. Ám ebben a szakaszban azt gondolod, hogy „helyes” válasszal sikert érhetsz el, így az emlékeidből masszívan elkezdenek áramlani az elképzelések arról, hogy ki vagy te. Ezeket az elképzeléseket korábban a szüleidtől, a tanáraidtól, a vallásod képviselőitől, barátoktól, a tévéből, sajtóból hallottad, könyvekben olvastad, vagy a te saját elképzeléseid. Azzal, hogy a megvilágosodás-diádban kommunikálod ezeket az elképzeléseket a társadnak, feloldódnak és eltűnnek az elmédből.

Második szakasz: intellektualizálás

Ezt a szakaszt a logikus gondolatfűzés és következtetés jellemzi, amikor is megpróbálsz rájönni a válaszra. Néha ez még pontos válaszokat is eredményezhet, ám a válaszok – pontosak vagy sem – nem megvilágosodás tapasztalatok. Amikor elhagyod a próbálkozást, hogy megválaszold a kérdést, és elhatározod, hogy közvetlenül tapasztalod a megvilágosodásod tárgyát, akkor az intellektualizálás szertefoszlik, és az út következő szakaszába lépsz.

Harmadik szakasz: jelenségek

Jelenségeket akkor tapasztalsz, amikor abbahagyod az intellektualizálást, és megkísérled önmagad, az életet vagy másokat közvetlenül tapasztalni. Mivel az agyadat továbbra is használod, ezért különböző hallucinációk és testi jelenségek léphetnek fel. Ezek gyakran nagyon szokatlanok, különlegesek, látványosak, érzékletesek, transz-szerűek is lehetnek. Egyesek összetévesztik ezeket a jelenségeket a megvilágosodással – ám megvilágosodás kizárólag közvetlen, tudatos tapasztalásból születik, nem pedig látásból, hallásből, érzésből vagy érzékelésből.

Negyedik szakasz: üresség

Amikor a tudat kiüresedik, ám a meditáló továbbra is önmagát „keresi”, akkor egy űr keletkezik. Ebben az űrben vagy ürességben nincs semmi látható vagy hallható, nem jelennek meg gondolatok, és úgy tűnik, hogy az előrehaladás megáll. Ám pontosan ez az a szakasz, ahol a megvilágosodás irányába tett utazás gyors fordulatot vesz, ha a keresés, a valahova „tekintés” helyett finomítasz a kontemplációdon, és azt nézed, hogyan tapasztalhatnád magad közvetlenül. Ezt a szakaszt hívhatjuk a csendes elmének, ami néhány meditációs iskola számára önmagában egy végpont.

Ötödik szakasz: érzelem, fájdalom és halál formájában megjelenő akadályok

Ez a szakasz felpörög, és a megvilágosodás útját járó kereső érzelmekkel, fájdalommal és a meghalástól való félelemmel találja szembe magát. Szomorúság és düh, levertség és nyugalom érzései jönnek elő és kuszálódnak össze az igazsággal, hogy ki vagy te. Ám miközben ezeknek a nyers érzelmeknek a hullámai a magasba szöknek, azzal, hogy maradéktalanul kommunikálod a társadnak, aminek a tudatában vagy, dezidentifikálódsz, eloldódsz, leválsz ezekről a létállapotokról, és búcsút intesz nekik.

Hatodik szakasz: a megvilágosodás tapasztalat

Két összetevője van a megvilágosodás tapasztalatnak, melyek egyidejűleg jelennek meg. Az egyik összetevő a valódi önmagad közvetlen tudatos tapasztalása. A lényeg az ez. A másik a kiáradó energia és egyéb mellékhatások, mint a nevetés, sírás és eksztatikus érzések, melyek mindenkinél teljesen egyediek és mások, az erősségük pedig az orkánszerűtől a semmiig terjed. Valódi természeted közvetlen tudása mindenképpen egy áttörő tapasztalat, megtörténte pedig egy időtlen pillanat.

Hetedik szakasz: a ragyogás

A ragyogásnak ebben a szakaszában az igazság sugárzik belőled – te magad vagy az Igazság. Teljes kapcsolatban vagy az Abszolút Igazsággal, és minden tudatos szándék nélkül sugárzik belőled a jelenlét. Ez a szakasz addig tart, amíg maradéktalanul megjeleníted, prezentálod, adod magad másoknak.

Nyolcadik szakasz: a tiszta és állandó állapot

Önmagad maradéktalan megjelenítése mások felé kisüti a ragyogó szakasz energiáját. Marad a tiszta, állandó állapot – ami nem más, mint az Abszolút Igazsággal való közvetlen kapcsolat következtében az a bizonyos végleges, megmásíthatatlan, visszavonhatatlan elmozdulás a tudatosságodban –, ami az életedben olyan mértékben lesz jelen, amennyire képes vagy a valódi önmagadat másoknak megjeleníteni. A Megvilágosodás Intenzív és a megvilágosodás-diádban alkalmazott kontemplatív kommunikációs folyamat biztosítja ennek a képességnek a lehető legteljesebb megszerzését azzal, hogy az elvonuláson résztvevő sokféle embernek kommunikálod a valódi természetedet.