A szabályok

 

Ezeknek a szabályoknak a betartásában állapodunk meg egy Megvilágosodás Intenzív kezdete előtt (a magyarázathoz kattints a pontokra).

1. Csak a megadott technikát használod a Megvilágosodás Intenzíven.

Számos más, bizonyított és jól működő technika létezik az Igazság megtapasztalására, ám a Megvilágosodás Intenzívnek megvan a maga technikája. Ha van kedvenc technikád vagy meditációs módszered, amit esetleg rendszeresen alkalmazol, azt tedd félre az Intenzív idejére, hogy képes légy teljes energiáddal a Megvilágosodás Intenzíven tanított kontemplatív-kommunikációs technikára összpontosítani. Ennek más technikákkal való vegyítése csak gyengíti a megvilágosodás irányába tett erőfeszítéseidet az Intenzív alatt.

2. Követed a napirendet.

Minden gyakorlat és tevékenység percre pontosan kezdődik, és mindenről kellő időben megfelelő információt fogsz kapni.

3. A kapott ételen-italon kívül nem fogyasztasz mást, és nem eszed meg más résztvevők ételét.

Pontosan annyi (ízletes és tápláló) ételt fogsz kapni – nem többet és nem kevesebbet –, amennyi szükséges ahhoz, hogy két étkezés között ne kezdj el éhezni, és ne is telítődj el. A cél az, hogy az étkezés ne elvonja a figyelmedet, hanem támogasson a célod elérésében.

4. A mester engedélye nélkül nem veszel be más vitamint, csak amit a segítőktől kapsz.

Hosszabb Intenzíveken előfordul, hogy ásványi anyagokkal kiegészített stressz szintű multivitamint kapnak a résztvevők. Ez főképpen B-vitamin komplex, folsav és C-vitamin. Ez is csak abban az esetben, ha valaki kevésbé bírja a stresszt, vagy erős dohányos és kávéivó. Dohányosoknál, különösen erős dohányosoknál elég gyakori a C-vitamin hiány, és ezek a vitaminok csökkentik a stressz, illetve a dohányzás kimaradása miatti hiánytüneteket. Természetesen, ha valaki nem akarja, akkor nem erőszakolunk rá vitaminokat, vagy ha valaki ragaszkodik a saját, megszokott vitaminjaihoz, akkor azokat is nyugodtan szedheti. A lényeg, hogy a mester tudja, mi kerül a szervezetedbe.

5. Nincs kávézás, sem teaivás. Nem fogyasztasz semmiféle alkoholt, nem dohányzol.

Kávé, tea, alkohol, dohánytermékek – ezek mind módosítják a tudatállapotodat, és akadályt képezhetnek előtted a megvilágosodás felé. Ha erős kávéivó vagy, akkor jól teszed, ha néhány nappal az Intenzív előtt abbahagyod a kávéfogyasztást, mert egyébként az első napon erős elvonási tüneteid lehetnek, amik persze később elmúlnak, de bizonyára nem ezzel akarsz küszködni az Intenzíven.

6. Nem veszel be semmiféle illegális drogot.

Nem érdemes. Egyrészt nemhogy segíteni nem fog, de lehet, hogy amíg a szer hatása alatt állsz, úgy fogod magad érezni, mint akit egyedül kilőttek egy távoli bolygóra, és elvesztette minden kapcsolatát a földlakókkal. Másrészt nincs a világon az a szer, amitől meg lehetne világosodni – mivel a megvilágosodás nem egy következmény, nem valaminek a következménye.

7. Kizárólag a mester által engedélyezett gyógyszereket veszed be.

Ennek a lényege, hogy a mester mindig pontosan követhesse, mi történik veled. Vagyis ha szedsz valamit, akkor azt előre tudasd vele.

8. Nem használsz semmiféle kozmetikumot és illatosítót. Nem borotválkozol.

Van elegendő idő a szükséges tisztálkodásra, de a megjelenésedhez kötődő szokásos ténykedéseidet, ahogyan mások előtt ki akarsz nézni, erre az időre most tedd félre. Elviszik a figyelmedet, másrészt egy Intenzíven senkit nem érdekel, hogyan áll a hajad, a szemöldököd, vagy van-e szőr a füledben.

9. Nem olvasol semmit, nem írsz semmit

A folyamathoz egyikre sem lesz szükséged. Ha mégis hozol magaddal ilyesmit, akkor hagyd a csomagod legmélyén, vagy add oda valamelyik segítőnek megőrzésre.

10. Nincs rádiózás, magnózás vagy televíziónézés.

És mivel ez egy közel negyvenéves regula, ma már azt is hozzátehetjük, hogy nem hallgatsz zenét semmilyen zenelejátszón, és nem is telefonálsz.

11. Nem használsz és viselsz órát és semmilyen ékszert.

A segítők mindig időben, előre jelzik, mikor mi következik, így nem lesz szükséged arra, hogy te magad nyomon kövesd az időt. Az ékszerek pedig a mindennapi azonosulásod részét képezik, és itt most épp e mögé készülsz behatolni; ezért hát csak tedd őket félre erre a néhány napra, beleértve a jegygyűrűdet is.

12. Nem fecsegsz, nem locsogsz, nem társalogsz.

Ez a szabály minden, diádon kívüli helyzetre vonatkozik, és lényegében ugyanaz, mint a buddhisták nemes csend szabálya. A munka-kontempláció időszaka alatt is csupán annyit beszélhetsz, amennyi a munkafeladatod megértéséhez és elvégzéséhez szükséges. Vagyis, tartózkodsz minden olyan megnyilvánulástól, ami nem tartozik a folyamathoz, és a diádokon kívül más résztvevőkhöz csak gyakorlati okokból szólsz, pl. mert szükséged van valamire: „Ideadnád nekem azt a párnát? Köszönöm.” A tapasztalatom szerint egy jól szervezett Intenzíven még ennyi beszédre sincs szükség, mert a segítők ott vannak mindig, ahol kell, és teszik a dolgukat.

13. Nincs trip-laying, vagyis nem teszel semmiféle pozitív vagy negatív értékelő vagy utaló megjegyzést egyetlen résztvevőre sem.

Nincs semmi, ami ennél jobban és hatásosabban tönkretehetné azt a bizalmi légkört, ami a folyamat elmélyüléséhez szükséges. Elég egyetlen elejtett ráutaló, értékelő megjegyzés, célzás valakire, és ahogy a dominóhatás végigfut, máris zárul be mindenki.

14. Tartózkodsz a szex mindenféle formájától.

Egyrészt szükséged van az energiára, másrészt bármiféle szexuális tevékenység eltérít a folyamattól, és zavarólag hat a csoport egészére. Ha viszont a kontemplációd közvetlen eredményeképpen jelennek meg benned szexuális érzések és gondolatok, akkor azzal ugyanúgy jársz el, mint bármi mással, ami a kontemplációd eredményeként jelenik meg benned: vagyis a lehető legteljesebben kommunikálod a partnerednek, anélkül hogy utalást tennél bármelyik résztvevőre, beleértve a diád társad is.

15. Nem érintesz meg másokat a beleegyezésük nélkül, és akkor is kizárólag szexuális szándék nélkül teszed.

Ez volt a régi, az eredeti szabály. Az új szabály ennél egyszerűbb és célravezetőbb: az Intenzív teljes ideje alatt egyáltalán nem érintesz meg senkit. Ha úgy érzed, hogy szeretnél valakit megölelni, azt megteheted majd az Intenzív végén.

16. A vécét bármikor használhatod külön engedély nélkül – kivéve az előadások, az ülő-kontempláció és séta-kontempláció alatt, valamint az összes megvilágosodás-gyakorlat kezdetekor, illetve amikor te vagy a figyelő partner –, ám akkor is csak a szükséges mértékben.

Magyarul: ne üdülj a vécén.

Ezek a kolostori együttlétet idéző és első hallásra szigorúnak tűnő szabályok – nem csak az én tapasztalatom szerint – minden nehézség nélkül betarthatóak, és kizárólag egyetlen céljuk van: hogy a lehető legnagyobb mértékben kiküszöböljék azokat a zavaró körülményeket, melyek szokásosan elvonják a figyelmet a kontemplációtól – esélyt adva így az Igazság közvetlen megtapasztalására. Ha ezt megérted, és elfogadod, hogy a szabályok nem ellened, hanem érted vannak, akkor nem fogod az idődet hiábavalóan a szabályok elleni lázongással tölteni.

Eredetileg nem voltak ilyen szabályok, sőt, kezdetben semmilyen szabály nem volt. Ám ha valaki egy adott helyzetben nehezebben viseli a feszültséget, a stresszt, mint mások – és a Megvilágosodás Intenzív nevében nem véletlenül van benne az „intenzív” szó –, akkor önkéntelenül is hajlamos a kisebb ellenállás irányába elmozdulni, hogy ezzel csökkentse a feszültséget. Minél erősebb rajtad az elme szorítása, ez annál inkább így van. Ez az egyik oka a szabályok létrejöttének. A másik ok, hogy valaki gondolhatja azt is, hogy ha már elmegy egy Megvilágosodás Intenzívre, akkor rádob még egy lapáttal, hátha azzal jobban célt ér: titokban beveti a saját, régóta gyakorolt és kedvező hatású technikáját, vagy éppen ez alatt a három nap alatt akar böjtölni, és hasonlók. Megtörtént, hogy valaki LSD-t vett be abban a reményben, hátha az segíti jobban megvilágosodni (nem segítette, sőt), alkoholfüggő emberek lopakodtak ki éjszaka az autójukhoz a rejtett butykos után kutatni, vagy séta-kontempláció közben próbáltak bevásárolni. Arra is volt példa, hogy egyesek elették mások elől az ételt vagy éjszaka dézsmálták az ellátmányt, mások pedig nyíltan végigflörtölték az Intenzívet. Ez pedig mind olyasmi, ami gátolja, hogy az összes energiádat a cél, vagyis a megvilágosodás felé irányítsd, márpedig vélhetően ezért jössz Megvilágosodás Intenzívre, nemde?

Az is igaz, hogy ezek a szabályok Amerikában születtek, és a tapasztalatok szerint, az európaiakkal ellentétben, az amerikaiak hajlamosabbak figyelmen kívül hagyni és megszegni a szabályokat (Megvilágosodás Intenzíveken legalább is ez a helyzet), vagy a másik oldalról fogalmazva, az európaiak fegyelmezettebben követik ezeket a szabályokat. Akárhogy is van, számtalan finom, nem tudatos módon szórhatod szét az energiádat vagy hagyhatod eltéríteni a figyelmedet, és ezek a szabályok mind abban segítenek, hogy ez ne így legyen.