Osho és a Megvilágosodás Intenzív

 

Következzék egy kis történelem. Nem nagyon ismert, hogy Osho valamikor 1974–75 táján találkozott a Megvilágosodás Intenzívvel és a diád kommunikációval, mindössze hat évvel az Intenzív megszületése után, és mindkettő azonnal elnyerte a tetszését. Annyira, hogy a Megvilágosodás Intenzív rögtön állandó alap workshoppá vált Osho közösségében – az egyik leglényegesebb csoport lett belőle –, és a diádot is több bentlakásos terápiás csoportban kezdték alkalmazni Poonában. Osho maga személyesen ajánlotta az Intenzívet nagyon sok keresőnek, és a közösségében több tízezernyi tanítványa került rendszeres kapcsolatba vele, és vitte a hírét szerte a világba. Oshónak így rendkívül nagy szerepe van a Megvilágosodás Intenzív széleskörű elterjedésében. Szannjászinok részt vettek Megvilágosodás Intenzíveken az Osho közösségen kívül is – Charles Berner, az Intenzív megalkotója is beszámolt ilyen alkalomról, illetve Intenzívek nem egy résztvevője vált később Osho tanítványává. Én Angliában egy Megvilágosodás Intenzíven két héten keresztül kerültem minden nap szembe egy Osho szannjászinnal, Yves Rakendrával, aki nem mellesleg elismert Awareness Intensive vezető Poonában az Osho központban.

Az Intenzív útja az USA-ból Európán keresztül vezetett Indiába, a poonai Osho ásramba. Mindez három személynek köszönhető: Jeremiah (Jeff) Love-nak (lásd még: ’Mit mondanak róla mások’ menüpont alul), aki Amerikából áthozta Európába a diád folyamatot és a Megvilágosodás Intenzívet, valamint Patricia Lowe-nak és May Cairns-nek, akik Európából elvitték azt Indiába, és ott megismertették Oshóval.

1968-ban Jeff Love részt vett a második Megvilágosodás Intenzíven, amiről akkor még csak néhány ember tudott, bár a híre gyorsan terjedt: „Amikor eljött az ideje, akkor Wendy, én és egy barátom, Steve a dél-kaliforniai sivatagba mentünk, hogy részt vegyünk ezen a dolgon, amit Megvilágosodás Intenzívnek hívtak”mondta el Jeff egy későbbi beszélgetés soránForrás: Lawrence Noyes: Miracle of Love
(A szeretet csodája) – a szerk.
.* „1968 tele volt. Elértünk Lucerne Valley-be, mentünk felfelé egy enyhe emelkedőn a poros úton, és megérkeztünk egy helyre. A San Bernardino hegyeinek déli lábainál fekvő dombokat hófoltok tarkították. A táj többnyire homokos volt, itt-ott egy-egy bokorral és kicsi, alacsony virágokkal, melyek levelei a földre borultak. Mérföldekre el lehetett látni, és ez gyönyörű volt, de ahogy az egész kinézett, az nem volt valami szívderítő látvány. Minden praktikus volt, három egyszerű nyeregtetős épülettel, amikben nem volt semmi szépség. Ám mégis, valahogy minden kezdett összeállni. Az emberek nagyon kedvesek voltak. Felmentünk az emeletre a tetőtérbe egy négyszögletes, befelé dűlő mennyezetű szobába, ahol már ott volt Charles Berner. Egy karosszékben ült bézs színű ruhában, és egy botot tartott a kezében. Úgy nézett ki, mint egy buddhista, és látszott, hogy tudja, mit csinál. Ez azonnal lehetővé tette számomra a döntést, hogy beleadjam magam a folyamatba, valóban megpróbáljam, és őszintén adjak neki egy esélyt. És boldog vagyok, hogy ezt tettem, mert teljesen megváltoztatta az életemet.” – Jeff a közvetlen megtapasztalás hatására elhatározta, hogy mindent meg akar tanulni a Megvilágosodás Intenzívvel kapcsolatban. Akkor még nem létezett semmilyen képzés, így megállapodott Charles Bernerrel, hogy visszatér hozzá három-négy hétre tanulni. „Én nem olyan vagyok, aki bárhova is csatlakozik – mondtam neki. – Nem csatlakozom sehova sem. Nem követek gurukat, és nem hiszek semmi ilyesmiben, ám igazán meg akarom tanulni, amit tanítasz.” Így is lett, majd nem sokkal utána Jeff megtartotta a saját első Intenzívjét.

Aztán néhány évvel később, 1971-ben Európába utazott. Londoni tartózkodása során talált egy nemrég alapított önfejlesztő központot, ami akkor az első ilyen volt Európában. Ott, a Quesitorban éppen akkor indították az első hathónapos programjukat, melynek során humanisztikus pszichológusokat képeztek gestaltra, encounterre és bioenergetikára. A képzésen csoportvezetők vettek részt Amerikából, többnyire az Esalen Intézetből, és Európából is. Jeff feltette a kérdést a tulajdonosoknak, Paul és Patricia Lowe-nek: „Mi lenne, ha tartanék ennek a csoportnak egy Megvilágosodás Intenzívet?” Az ötlet tetszett nekik, és vállalták az újdonsággal járó kockázatot.

A Jeff által a Quaesitornál vezetett Megvilágosodás Intenzív nagyon sikeres volt, olyannyira, hogy amikor a program résztvevői hazatértek Hollandiába, Németországba, Belgiumba, Svédországba és Norvégiába, ahol sokuk önfejlesztő központot indított, egymás után kezdték Jeffet meghívni, hogy tartson náluk is Megvilágosodás Intenzívet. „Évekig csináltam ezt – mondja Jeff. – Egyre többen kérték, hogy menjek hozzájuk Intenzívet tartani. Így hónapokon át szó szerint egyik városból a másikba utaztam, és minden hétvégén Megvilágosodás Intenzívet tartottam Nyugat-Európa csaknem minden országában.”

A kicsiny, ám növekvő európai spirituális mozgalom körében a Megvilágosodás Intenzív hamar tekintélyt és elismertséget szerzett magának. May Cairns és Patricia Lowe egyaránt szerették a megvilágosodás diád technikát, és Jeff megtanította nekik, hogyan vezessenek Megvilágosodás Intenzívet. May Cairns – akinek később Osho szannjászinként Ma Prem Arup lett a neve – és Patricia Lowe – aki a Poonam nevet kapta – nem sokkal később Indiába utazott, és ott Osho, vagyis akkor még Bhagwan Shri Rajneesh tanítványa és követője lett. Ők ketten mutatták meg Oshónak a módszert, és May Cairns – Ma Prem Arup – volt az, aki elkezdett rendszeresen Megvilágosodás Intenzívet tartani a poonai ásramban.

 

 

Osho ajánlása pedig, amikor valaki azzal a kérdéssel fordult hozzá, hogy milyen csoporton vagy terápián vegyen részt, ezután többnyire így kezdődött: „Először vegyél részt Megvilágosodás Intenzíven, majd utána…”

 

Néhány idézet Osho összegyűjtött előadásaiból, beszédeibőlÖsszesen 69 említését találtam a Megvilágosodás Intenzívnek
az Osho könyvtárban – a szerk.
Forrás: Osho Books on CD-ROM v1.01,
Osho International Foundation,
1994. december
**

 

Above All Don't Wobble

(Mindenekelőtt, ne habozz),
26. fejezet (cím nélkül)
1976. február 10. délután a Csuang-Cu Auditóriumban


(Az aznapi darshanon jelen volt a vipassana csoport.) „…Nagyon férfiasak voltak – mondta a csoport vezetője –, egy csomó akarat volt jelen. Több időre lett volna szükségük. Azt gondolom, hogy [a vipassana csoportnak] háromhetesnek kellene lennie, vagy hosszabbnak. Egyre inkább így érzem, bár minden csoport más.”

OSHO: Minden csoport más kell, hogy legyen, mert az embereknek különböző a személyiségük, és így a csoportoknak is különböző a személyiségük.

(…)

(a vipassana csoport résztvevőihez fordulva:) „Azoknak, akik részt vettek ezen a csoporton, és máson még nem vettek részt, részt kellene venniük más csoportokon is. A vipassana után különösen a Megvilágosodás Intenzív lesz jó, ha még nem vettetek rajta részt.”


 

Believing the Impossible Before Breakfast

(Higgy a lehetetlenben reggeli előtt),
21. fejezet (cím nélkül)
1978. február 21. délután a Csuang-Cu Auditóriumban


Osho a Megvilágosodás Intenzív csoportról beszél:

„A csoport nehéz, tudom, de végtelenül sokat segít. Megéri a fájdalom, amibe kerül.

Néha a fájdalom annyira kitisztít, hogy semmiféle öröm nem összemérhető vele, ennek az értékéhez. Az öröm néha nem más, mint időpocsékolás, csupán időtöltés. Az öröm majdnem mindig egy felületes dolog. Soha nem adott még igazi mélységet senkinek, csupán a partközelben tartja az embereket. Ezért tűnnek a gazdag emberek annyira sekélyesnek; nincs bennük semmi mélység. Az egyik benyomásról térnek át a másikra, csupán a felszínen mozognak.

A fájdalom meghozza a mélységet. Olyan, mint a szívbe ékelődő nyílhegy, ami beléd hasít; mélyen döf beléd. Fáj, ám amint a nyílhegy áthatolt a lényeden, egy másik síknak ébredsz a tudatára. Érezni fogod, hogy nem te voltál az a felületesség, hogy van egy bizonyos mélység benned; ám minden egyes mélységet egy meghaláson keresztül kell elérned, és az a meghalás fájdalommal jár.

A Megvilágosodás Intenzívnek felmérhetetlen értéke van. Ezért hát menj keresztül a fájdalmon, és olyan frissen, fiatalon jössz majd ki belőle, mintha csak egy spirituális fürdőt vettél volna.”


 

Dance Your Way to God

(Táncolj Istenhez vezető utadon),
6. fejezet (cím nélkül)
1976. augusztus 2. délután a Csuang-Cu Auditóriumban


Az aznapi darshanon a Megvilágosodás Intenzív résztvevői is jelen vannak. Osho az előzőekben a következőket mondta a csoport felépítéséről:

„Az a kérdés nagyon jó. Ramana Maharshi csak azt a meditációt használta. Azon a meditáción keresztül érte el a megvilágosodást, azt a kérdést feltéve, hogy »ki vagyok én?« Ez volt az ő egyedüli jógája, semmi más.

A meditáció [a Megvilágosodás Intenzív] rendkívül erőteljes, ám olyan mélyre kell benne hatolnod, amennyire csak lehetséges. Engedned kell, hogy a lényed legmélyéig hatoljon; át kell hogy járjon téged. Mint egy mélyre hatoló fúróhegy, egyre beljebb és beljebb, mint amikor egy lyukat fúrsz, és a fúró vége egyszer csak hirtelen átüt a túloldalra.

Pontosan olyan, mint egy fúrás. Ki vagyok én? Ki vagyok én? Ki vagyok én? Csak folytasd a fúrást, és akkor hirtelen meglátod, hogy kifúrtad a lukat, hogy elérted a középpontot. És az végtelenül gyönyörű.”


 

Above All Don't Wobble

(Mindenekelőtt, ne habozz!),
14. fejezet (cím nélkül)

1976. január 29. délután a Csuang-Cu Auditóriumban


(A Primal terápia csoport jelen van. Egy csoporttag elmondja, hogy gyerekként nem érte semmilyen trauma, így semmilyen fájdalmas eseményre nem tudott visszaemlékezni, amin dolgozhatott volna. Azt is mondja, hogy nagyon érezte a mellkasa körüli páncélt, és gyakran érzi magát frusztrálva és elveszettnek.

Osho azt válaszolja neki, hogy Megvilágosodás Intenzív csoporton kellene részt vennie, mert azzal mélyebbre jut, mint a Primal terápiával.

OSHO: Ha nem mész mélyebbre a gyerekkorodnál, akkor a páncélod nem fogod elhagyni. Kétféle páncél van: az egyik ebben az életedben jött létre, és ezen a Primal terápia azonnal segít – ám te az elmúlt életeidből cipeled a páncélt magaddal. Azért érzed magad frusztrálva, mert minden blokkolva van, és nem áramolnak az érzések. A Primal terápia csak azért tud segíteni, mert ez egy olyan módszer, ami segít visszamenni ehhez a születésedhez. Működik rajtad egy kicsit, de nem tud olyan messzire visszavinni, hogy belekerülj egy másik életbe.

Mivel a kereszténység nem hisz egy másik életben, az újraszületésben, ezért a Nyugat nem tud arról, hogy távolabbra kell visszamenni; az a legtöbb, hogy megállnak ennél a születésnél. Így a Primal terápia hasznos lehet neked, mert ráébreszt a problémára, ám a problémát nem fogja megoldani. Ez is jó, mert a probléma már félig megoldódik azzal, hogy tudsz róla.

Tehát dolgozz keményen a Primal terápiában; tudatára fogsz ébredni egy nagyon erős páncélnak, amin nem tudsz keresztüljutni. A Megvilágosodás Intenzív nagyon sokat fog segíteni neked. Ez egy zen módszer, és belemegy a múlt életekbe, az élet igazi gyökereibe. Vegyél rajta részt, és majd mondd el nekem, hogy érzed magad.

Tégy fel mindent egy lapra… és akkor meg fog történni. Amikor megtörténik, az rendkívül gyönyörű lesz. Nem fokozatosan fog létrejönni – robbanni fog.


  1. Forrás: Lawrence Noyes: Miracle of Love (A szeretet csodája)
  2. Összesen 69 említését találtam a Megvilágosodás Intenzívnek az Osho könyvtárban. (Forrás: Osho Books on CD-ROM v1.01, Osho International Foundation, 1994. december)