Mi a Megvilágosodás Intenzív?

 

Az egész Intenzív arról szól, hogy szembenézel az Igazsággal, míg nem marad semmi más, csak az Igazság.Charles Berner

 

Hogy mi a Megvilágosodás Intenzív?

Egy ritka és különleges lehetőség arra, hogy tudatos egységbe kerülj az igazsággal – ami téged, másokat és az életet illeti –, bármi legyen is az az igazság. Ehhez az egységhez magad mögött kell hagynod és fel kell oldanod a benned lévő kettősségeket, ellentmondásokat, azokat a gondolatokat, fogalmakat, véleményeket, hiedelmeket, érzelmeket, képeket, melyek ehhez akadályként sorakoznak előtted. A Megvilágosodás Intenzív – a technika, a felépítés, a szabályok, mind – abban segít neked, hogy ezt megtehesd, méghozzá elég gyorsan, és így a folyamat ne évekig tartson. Az Intenzív nem csak a nevében intenzív: jó eséllyel három nap alatt kerülsz szembe mindazzal, amihez más módszereknél hónapok vagy évek kellenek.
 

Hogy néz ki?

Választasz egy társat, és leülsz vele szemben. „Mondd meg nekem, ki vagy te” – kapod tőle az instrukciót. Az instrukció összpontosítja és vezeti a figyelmedet, és miközben szándékodban áll közvetlenül megtapasztalni, hogy ki vagy te, nyitott vagy mindarra, ami ezzel kapcsolatban felmerül benned, bármi legyen is az. Ami pedig ezzel kapcsolatban felmerül benned, azt kommunikálod a partnerednek. Ő figyel rád, igyekszik megérteni, anélkül hogy bármilyen visszajelzést adna neked. Amikor befejezted, cseréltek, és most te adod neki az instrukciót: „Mondd meg nekem, ki vagy te”.

Ez történik napi tizennyolc órán és három napon keresztül, miközben mindig mással szemben ülsz le. Az idő egyik felét kontemplációval és kommunikációval, a másikat pedig a társadra figyeléssel töltöd. Az idő előrehaladtával a figyelmed elmélyül, fokozatosan megnyílsz a jelen valóságának, és a közvetlen kommunikáció eredményeként elmaradó gondolatok hatására elcsendesedsz. Így haladsz egyre mélyebbre és mélyebbre, egyre beljebb és beljebb, és fejted le egyik réteget a másik után, míg van mit. Közben keresztülmész, amin keresztül kell menned, és meglátod, hova lyukadsz ki.

Röviden és a lényegét tekintve, ez a Megvilágosodás Intenzív.

 

Megvilágosodást lehetővé tevő
különböző módszerek hatékonysága

módszer vallás, filozófia, megközelítésmód eredményességi
arány
átlagos időtartam
intellektuális oktatás-nevelés 0,5% 40–60 év
ihletettség kereszténység 1% 20–30 év
test és elme elkülönítése jóga, scientológiai módszerek 4% 10–20 év
odaadó szeretet Meher Baba, kereszténység, szufizmus 15% 8–12 év
meditáció zen 20% 1 hét – 10 év
az én megmutatása Megvilágosodás Intenzív 40% 1 nap – 2 hét
Charles Berner: The Abilitist, 1970. 10. szám